Miten laserleikkaus eroaa sairautta hoitavista leikkauksista? Miksi laatustandardia tarvitaan taittovirhekirurgiassa?

Taittovirhekirurgiassa tarvitaan laatustandardia, jotta silmäsi saavat laadukkaampaa hoitoa.

Kirjoittaja: Kirurgi Jarno Ylitalo, LL, FEBO, FWCRS
Helsinki, 15.5.2023


Lääketieteellisesti perustellut elektiiviset toimenpiteet hoitavat tai ehkäisevät sairautta

Kun toimenpiteen tarkoitus on sairauden tai normaalista poikkeavan tilanteen hoitaminen tai ennalta ehkäiseminen, sitä nimitetään lääketieteellisesti perustelluksi toimenpiteeksi. Päätös lääketieteellisesti perustellun kirurgisen toimenpiteen tekemisestä voidaan tehdä, kun toimenpiteen katsotaan olevan potilaan terveyden kannalta tarpeellinen tai välttämätön ja käsillä olevista vaihtoehdoista vähäisimmän haitan aiheuttava, sekä lisäksi toimenpiteestä oletettavasti saatava hyöty on hyväksyttävässä suhteessa sen sisältämään riskiin.

Lääketieteellisesti perustellun toimenpiteen tekemättä jättäminen voi aiheuttaa vaaraa terveydelle, tilanteen pahentumisen tai mahdollisesti entistä suurempia terveydellisiä tai toimenpiteeseen liittyviä riskejä vastaisuudessa, ja siksi sairauksien hoidon vuoksi tehtävissä kirurgisissa toimenpiteissä on tarvittaessa suurienkin riskien sekä merkittävien haittavaikutusten hyväksyminen osana hoitoa ymmärrettävää ja perusteltua tilanteen niin vaatiessa.

Lääketieteellisin perustein tehtäville toimenpiteille on siten luonteenomaista eriasteinen välttämättömyys, vaikka toimenpiteen ajoitus on tilanteesta riippuen mahdollista. Toimenpide voidaan ajoittaa tehtäväksi päivystyksellisenä, kiireellisenä tai toisaalta ei-kiireellisenä toimenpiteenä, joka tehdään myöhempänä ajankohtana.

Lääketieteellisesti perusteltu toimenpide, jonka suorittamisen ajankohdan voi valita tehtäväksi myöhemmin, on valinnainen eli elektiivinen toimenpide (engl. elective operation). Valinnaisuudella viitataan mahdollisuuteen valita ajankohta, joka on myös lääketieteellisen tilanteen ulkopuoliset tekijät huomioiden tarkoituksenmukainen toimenpiteen toteutushetki. Valtaosa ihmiselle tehtävistä toimenpiteistä on luonteeltaan elektiivisiä toimenpiteitä.

Vapaavalintaiset toimenpiteet eivät hoida sairautta

Vapaavalintaisilla kirurgisilla toimenpiteillä parannetaan terveen ominaisuuden tai elimen toimintaa ja siten parannetaan yksilön sopeutumista ympäristöönsä ilman toimenpiteen sisältämää lääketieteellistä välttämättömyyttä. 

Vapaavalintaisia eli volitionaalisia (engl. volitional, free will operation) kirurgisia toimenpiteitä määrittää se, että niiden tekeminen ei ole terveyden kannalta tarpeellista tai välttämätöntä, ja että niiden tekemättä jättäminen ei aiheuta vaaraa, sairauden pahentumista tai entistä suurempia terveysriskejä myöhemmin.

Vapaavalintainen toimenpide ei ole lääketieteellisesti perusteltu, vaan sen perusteena on asiakkaan vapaa valinta jonkin hyödyn saavuttamiseksi.

Taittovirhekirurgia on vapaavalintaista (volitionaalista) kirurgiaa

Taittovirhekirurgisen toimenpiteen tekemisen perusteena on asiakkaan toive saada paremmin näkemistä palveleva taitteisuus.

Taittovirheleikkauksella on asiakkaan silmien yksilöllisistä rakenteellisista ominaisuuksista, käytettävästä teknologiasta ja kirurgin kokemuksesta riippuvia riskejä, joiden toteutuminen sisältää mahdollisuuden näköaistin pysyvään vammautumiseen tai mahdollisuuden lopputulokseen, joka on lähtötilanteeseen verrattuna huonommin asiakkaan näkötarpeita palveleva. 

Siten riskien toteutuminen voi aiheuttaa pysyvän haittavaikutuksen tai sairauden kaltaisen tilanteen aikaisemmin terveen aistinelimen toimintaan tilanteessa, jossa toimenpiteellä ei ollut lähtökohtaisesti lääketieteellistä perustetta.

Taittovirhekirurgian laatustandardin tehtävänä on vähentää leikkauksen riskitasoja tuomalla asiakkaiden ja palveluntarjoajien käyttöön turvallisimman ja laadukkaimman taittovirhekirurgisen hoidon toimintamallin määritteet.

Käsillä oleva standardi antaa leikkausta harkitseville mahdollisuuden arvioida tarjotun leikkauksen suunnittelun, toteuttamisen ja jälkiseurannan laatua ennen toimenpiteeseen sitoutumista ja siten parantaa asiakkaan asemaa vapaavalintaisen peruuttamattoman toimenpiteen ostajana.

Taittovirheleikkauksen lopputulos on mahdollista ennustaa luotettavasti

Terveeseen rakenteeseen kajoavassa kirurgiassa hoidon lopputulos on luotettavammin ennustettavissa kuin sairauksia hoitavassa kirurgiassa, jossa sairaus tai patologinen prosessi osana tilannekuvaa voi ennustamattomana tekijänä vaikeuttaa hoidon lopputulosta koskevien hoitolupauksien antamista.

Taittovirhekirurginen teknologia on nykyään niin pitkälle kehittynyttä, että lopputulos voidaan ennustaa hyvin tarkasti ja lopputuloksesta voidaan antaa hoitolupaukset. 

Taitteisuus on määritettävissä numeerisesti ennen toimenpidettä ja toimenpiteen sekä mahdollisten tarkentavien toimenpiteiden jälkeen hoidon lopputuloksena. Siksi lopputuloksen odotettavissa olevalle laadulle voidaan antaa numeeriset kriteerit taitteisuuslupauksen muodossa ennen toimenpidettä.

Leikkausta ennen annettava taitteisuuslupaus antaa pohjan takuukirurgiselle periaatteelle taittovirhekirurgian laatustandardin perustana. 

Takuuperiaatteen merkitys laadun tuotannolle

Taittovirhekirurgian laatustandardin perustana on takuukirurginen periaate.

Takuuperiaate taittovirhekirurgiassa tarkoittaa, että hoidosta vastuussa oleva taho antaa asiakkaalle ennen tämän sitoutumista leikkaukseen konkreettisen hoitolupauksen, joka sisältää numeerisen taitteisuuslupauksen koskien taitteisuutta hoidon lopputuloksena ja rahallisen takuun lupauksen toteutumiselle ennalta määrätyn ajan puitteissa. 

Taittovirhekirurgisen hoidon laatulupaus on numeerisesti määritelty silmien taitteisuuksina hoidon lopputuloksena (jäljempänä taitteisuuslupaus). Taitteisuuslupaus ilmoitetaan lopputuloksen taitteisuuden sfäärisen ekvivalentin (SER) vaihteluvälinä ja hajataitteisuuden maksimiarvona.

Takuuperiaatteen mukaan toimien hoitovastuun ottava kirurgi määrittää ajanjakson, jonka puitteissa hän sitoutuu taitteisuuslupauksen täyttämiseen (jäljempänä takuuaika). Jos taitteisuuslupaus ei toteutunut yhden tai molempien silmien osalta takuuajan päättyessä, hoidon kohteena olleen henkilön palveluntarjoajalle maksama hinta palautetaan kokonaisuudessaan takaisin asiakkaalle.

Takuuperiaatteen tarkoituksena on taata asiakkaalle realistinen arvio hoidon lopputuloksesta hänen yksilöllisessä tapauksessaan ennen taittovirhekirurgiseen leikkaukseen sitoutumista taitteisuuslupauksen ja taitteisuustakuun muodossa.

Takuukirurgisen periaatteen suurin merkitys on siinä, että se ohjaa hoidon tapahtumaan kaikissa yksityiskohdissaan ja vaiheissaan siten, että se tehdään turvallisimmalla ja laadukkaimmalla mahdollisella toimintamallilla. Tällä on suuri hoidon laatua parantava merkitys taittovirhekirurgian kaupallisessa toimintaympäristössä, missä hoidon kohteella ei ole tarvittavaa asiantuntemusta arvioida tarjotun hoidon toimintamallin todellista laatua tai hoitolupausten paikkansapitävyyttä, ja hän joutuu päättämään peruuttamattoman vapaavalintaisen toimenpiteen tekemisestä terveisiin aistinelimiinsä sen tiedon pohjalta, jonka hänen päätöksestään taloudellisesti hyötyvä taho asiassa tarjoaa.

Takuuperiaatteeseen kuuluu lisäksi suosituksena seurantatakuu, jonka mukaisesti hoitovastuun ottanut henkilö voi halutessaan tarjota kliinisen loppu-uransa mittaisen maksuttoman seurannan koskien toimenpiteen kohteena olleita rakenteita tai elimiä, mikäli taitteisuuslupaus ei takuuaikana toteutunut ja hoitoon käytetyt rahat on palautettu taitteisuustakuun nojalla. Seurantatakuun tarkoituksena on vahvistaa sitä, että annetut taitteisuuslupaukset ovat realistisia asiakkaan yksilöllisessä tapauksessa. 

Takuuperiaatteen ansiosta taittovirhekirurgisten leikkausten suunnittelussa, toteutuksessa ja jälkiseurannassa käytettävä toimintamalli muodostuu asiakkaan etua ja parhaan mahdollisen laadun tuottamista palvelevaksi kaikissa hoidon vaiheissa.

Taittovirhekirurgian laatustandardi määrittää vapaavalintaisiin taitteisuutta muuttaviin silmäleikkauksiin parhaan laadun tuottavan toimintamallin ja palvelun laatukriteerit. Laatustandardiin kuuluva takuukirurginen periaate hoidon lopputulosta koskevien lupausten kera tuo asiakkaalle laatukriteerit näkyväksi helposti ymmärrettävässä muodossa ja parantaa leikkausten turvallisuutta.


KAIKKI ARTIKKELIT