OcuCoach vaikuttaa jokaisen turvallisuuteen, terveyteen ja verorahoihin

Kirjoittaja & kuvan pyöräilijä: Anriikka Viik, FM
Tarkistanut: Jarno Ylitalo, LL, FEBO, FWCRS
Helsinki, 10.1.2023

Vaikka et itse vielä tarvitsisi silmäleikkausta, on myös sinunkin etusi, että OcuCoach-tarkistuslistan käyttö yleistyy. Tee muutamassa sekunnissa päivän hyvä työ ja edistä meidän kaikkien terveyttämme, turvallisuuttamme sekä verorahojen säästöä. Laita hyvä kiertämään ja jaa tämä artikkeli ystävillesi ja läheisillesi, jotka käyttävät silmälaseja tai piilolinssejä.

Miksi on tärkeää kysyä laatua kartoittavat kysymykset silmäkirurgilta ennen kuin tekee päätöksensä silmäleikkauksesta?

Silmien laserleikkaukset ja linssileikkaukset tehdään usein liukuhihnamaisella toimintamallilla, mikä on klinikoiden taloudellisen tuloksenteon kannalta tehokasta, mutta ei edistä turvallisuutta ja lopputuloksen laatua. Teknologia on niin kehittynyttä, että suurpiirteiselläkin työllä saadaan aikaan suurimmalle osalle ihan hyvä lopputulos.

Moni kuitenkin kärsii ongelmista, jotka olisi vältetty, jos olisi käytetty hieman enemmän aikaa huolellisiin esitutkimuksiin ja leikkauksen suunnitteluun.

Liukuhihnatuotantoon on siirrytty sitä mukaa kun yksityiset silmäklinikat ovat kasvaneet suuremmiksi ja niiden omistus on keskittynyt viimeisen 10 vuoden aikana. Laserleikkauksia ja linssileikkauksia tekevillä silmäkirurgeilla ei ole enää sananvaltaa toimintamalleihinsa, ja he joutuvat tekemään kiiretyötä asiakkaan tärkeimmän aistin muokkaamisessa.

Tämä on valitettava todellisuus, josta vain harva on uskaltanut puhua, koska klinikoiden koon kasvun seurauksena taittovirheleikkauksia tekeville kirurgeille ei juuri ole enää vaihtoehtoisia työpaikkoja. Niinpä heillä ei aina ole mahdollisuutta tehdä niin laadukasta työtä kuin haluaisivat.

OcuCoach-tarkistuslista on kehitetty sinun turvaksesi sekä avuksi niille kirurgeille, jotka aidosti haluavat ja pystyvät tekemään laatutyötä laserleikkauksissa ja linssileikkauksissa. Se on helppokäyttöinen vertailutyökalu, jonka avulla kuka tahansa pystyy valitsemaan ja edellyttämään silmäleikkaukseensa laadukasta toimintamallia.

OcuCoachin avulla pystyt kohteliaasti näyttämään yksityisellä klinikalla toimivalle silmäkirurgille, että olet ostamassa laatua etkä liukuhihnaleikkausta. Taitava ja hyvin motivoitunut kirurgi arvostaa laatutietoista ja valistunutta asiakasta, joka ymmärtää huolehtia turvallisuudestaan vapaavalintaisessa silmäleikkauksessaan.

Yhteiskunta maksaa silmäleikkausten komplikaatioiden hoitoja – OcuCoachin käyttö säästää verorahojamme

Jokaisessa silmien laserleikkauksessa tai linssileikkauksessa on jonkinlainen komplikaation riski. Kun leikkaus tehdään huolella ja taidolla, riski on minimaalisen pieni. 

Riskin suuruus riippuu kirurgin osaamisesta, kokemuksesta ja motivaatiosta tehdä laatutyötä. OcuCoach-tarkistuslistalla kuka tahansa voi helposti valita kirurgiehdokkaista sen, joka parhaiten osaa hoitaa kyseisten silmien rakennetyypin tapauksia ja jolla on mahdollisuus toimia laadukkaalla toimintamallilla. 

Jos OcuCoachia ei käytä, päätyy helposti liukuhihnatuotannolla tehtyyn silmäleikkaukseen, jonka riskit saattavat olla suuretkin. Yksityisten silmäklinikoiden toimintamalleista päättävät niiden omistajat, ja vain harva kirurgi omistaa klinikan, jolla työskentelee. Kun toimintamalleista päättävät henkilöt ajattelevat vain taloudellista tulosta, muotoutuu toiminta tehotuotannoksi.

Tehdasmaisessa toimintamallissa on vaarallisinta se, että kirurgit eivät välttämättä ehdi tai osaa hoitaa komplikaatioita hyvin. Se näkyy lopputuloksissa.

Kun yksityiset silmäklinikat eivät hoida komplikaatioitaan, niitä hoidetaan keskussairaalassa veronmaksajien kustannuksella.

Jos yksityisellä klinikalla toimivaa silmäkirurgia kiinnostaa lähinnä nopea rahanteko, hänen on helppoa lopettaa hoitosuhde ja passittaa asiakas julkiselle puolelle hoidettavaksi – sillä hänhän on jo saanut leikkauspalkkionsa.

Usein tällaisissa tilanteissa ensileikkauksen dokumentteja ei ole saatavilla, ja keskussairaalassa kirurgit sitten joutuvat arvailemaan, miten ongelmatilanteeseen on päädytty. Se ei paranna ennustetta.

Tällaisen kohtalon vältät käyttämällä OcuCoach-tarkistuslistaa turvanasi, kun harkitset silmäleikkausta. Vapaassa markkinataloudessa meillä on oikeus pyytää parempaa palvelua, ja viisas myös tekee niin – varsinkin kun se on nyt helppoa OcuCoachin avulla.

Yhteiskunta maksaa myös silmäleikkausten komplikaatioista johtuvan työkyvyttömyyden kustannuksia

Liukuhihnatuotannolla tehdyistä, huolimattomasti hoidetuista silmien laserleikkauksista ja linssileikkauksista voi seurata huomattavaa elämänlaadun ja toimintakyvyn huonontumista. 

Potilaan työkyky voi heikentyä pitkäaikaisesti tai jopa pysyvästi, mistä seuraa inhimillisen kärsimyksen lisäksi myös kuluja yhteiskunnalle. 

Jos vaikkapa alle 30-vuotias saa vakavan komplikaation eikä pysty enää jatkamaan ammatissa, johon hän on hiljattain valmistunut, työkyvyttömyydestä ja uudelleenkoulutuksesta tulee pitkä lasku yhteiskunnalle. 

Ja vaikka komplikaatio saataisiinkin lopulta hoidettua, yhteiskunnalle koituu kuluja julkisen terveydenhuollon kustannusten lisäksi mm. sairauspäivärahojen muodossa. 

OcuCoachin käyttö vähentää inhimillistä kärsimystä ja verorahojen tuhlausta

Yllä kuvatut verorahoilla maksettavat kulut vähenevät, kun asiakkaat osaavat pyytää OcuCoach-tarkistuslistan avulla yksityisillä klinikoilla toimivia silmäkirurgeja ottamaan vastuun hoitolupauksistaan.

Jos laadulle on kysyntää, sitä ryhdytään myös tarjoamaan.

Kun silmäleikkauksen toimintamalli on laadukas, ja kirurgi pystyy ottamaan työnsä lopputuloksesta vastuun, se johtaa siihen, että

  • tutkitaan tarkemmin
  • jätetään turhat riskit ottamatta
  • toimenpiteet tehdään huolellisemmin
  • suunnitellaan leikkauspäivien aikataulut järkevämmin, jotta kiire ei pääse vaikuttamaan hoitoon
  • jälkihoito tehdään tarkemmin ja asiakkaan ohjeistaminen jälkihoitoon on huolellisempaa
  • tutkitaan kaikki leikkauksen jälkeiset oireet huolella 
  • hoidetaan komplikaatioita varhaisemmassa vaiheessa ja huolellisemmin, jotta ne eivät eskaloidu
  • dokumentoidaan tarkemmin
  • ollaan ylipäätään motivoituneempia laadukkaampaan hoitoon, ja kohdellaan asiakasta kunnioittavasti kaikissa tilanteissa. 

Seurauksena syntyy huomattavasti vähemmän vakavia komplikaatioita, jotka tarvitsevat terapeuttisia laserhoitoja julkisen sektorin kustantamana.

Kun kirurgit ovat motivoituneita hoitamaan lievemmätkin komplikaatiot jo varhaisessa vaiheessa, päädytään lähettämään vähemmän potilaita julkiseen terveydenhoitoon. Pitkä jono sarveiskalvoleikkauksiin keskussairaalassa voi lyhentyä.

Hyödyt silmäleikkausten laatutason kohentamisesta itsekin tulevaisuudessa

Näön heikkeneminen on normaali ikääntymiseen liittyvä muutos. Lähes jokainen – jos riittävän iäkkääksi elää – päätyy jossain vaiheessa pohtimaan silmäleikkausta. 

Viime aikoina on alettu markkinoida lähinäköä parantavia moniteholinssileikkauksia jo nelikymppisille. Uusien linssityyppien haittavaikutuksista kerrotaan, jos kerrotaan. Onhan leikkausmäärien kasvattaminen jokaisen klinikan työntekijän tärkein tehtävä.

Terveytesi kannalta on tärkeää, että OcuCoach-tarkistuslistan käyttö yleistyy mahdollisimman pian, koska mitä kauemmin korkealaatuinen toimintamalli on ollut käytössä, sitä useammat silmäkirurgit ovat harjaantuneempia laatutyöhön siinä vaiheessa, kun olet itse menossa leikkaukseen. 

Jos näkösi kaipaa jo nyt parannusta ja harkitset silmäleikkausta, on monia silmäkirurgeja, jotka tekevät laatutyötä. Käyttämällä OcuCoachia tunnistat laatutyötä tekevän kirurgin ja vältät joutumasta huolimattomasti suunniteltuun pikaleikkaukseen. 

Silmäleikkausten liukuhihnatuotanto aiheuttaa riskejä jokaiselle – myös niille, jotka eivät ole vielä leikkausta tarvinneet

On illan hämärä ja lähdet ylittämään katua. Seuraavaksi heräät sairaalasta. Autoilija oli törmännyt sinuun, koska ei ollut hämärässä nähnyt sinua. Jäät luunmurtumien ja aivovaurion kanssa ihmettelemään, miten oli ylipäätään mahdollista, että niin heikkonäköinen oli ajanut autoa.

Entä jos tämän kauhean tapahtuman sairaalapotilas olisikin lapsesi?

Me olemme kaikki alttiina vaaratilanteille, joita voi tapahtua hutiloidulla, liukuhihnamaisella toimintamallilla tehdystä silmien laserleikkauksesta aiheutuneiden näköhäiriöiden takia. Näköhäiriöt voivat olla monenlaisia halo-efektejä, valojen sirottumista hämärässä, ääriviivojen kahdentumista ja kontrastiherkkyyden heikkoutta. Ne lisäävät onnettomuusalttiutta paitsi yksilön liikuntaharrastuksissa, myös liikenteessä, mikä on riski meille kaikille.

Saatat ehkä ajatella, että heikkonäköiseltä otettaisiin ajokortti pois. Kyseessä on kuitenkin normaalista poikkeava näköhäiriöiden laji, jossa korkean kontrastin “taulunäkö” on hyvä, mutta näön laatu laskee heti kun valaistus heikkenee. Se johtuu sarveiskalvon optisen alueen laitamilla olevista muotopoikkeamista, jotka aiheuttavat näköhäiriötä silloin kun pupilli laajenee hämärässä. 

Silmän linssisysteemissä olevien muotopoikkeamien aiheuttamia näköhäiriöitä kutsutaan aberraatioiksi (higher-order aberrations).

Aberraatioista kärsivän ei yleensä tarvitse kertoa kenellekään näköongelmastaan, jos hän ei halua. Näköhäiriöt eivät tule esille normaalissa näöntarkkuuden mittauksessa, joka tapahtuu kirkkaassa valaistuksessa, missä pupillit pysyvät pieninä.

Aberraatioista kärsivät eivät yleensä kehtaa puhua asiasta – ja se lisää kaikkien riskejä

Ennen Loppu linssiinviilaukselle -neuvotteluoppaan julkaisua haastattelin yli seitsemän vuoden ajan silmien laserleikkauksissa käyneitä. Haastattelut olivat ehdottoman luottamuksellisia, mutta silti moni oli aluksi haluton puhumaan näköhäiriöistään. 

Jotkut kertoivat pelkäävänsä, että jos puhuisivat näköhäiriöistään avoimesti vaikkapa sosiaalisessa mediassa, se tulisi jossain vaiheessa vaikuttamaan työnsaantiin. Osa sanoi jopa pelkäävänsä sitäkin, että heiltä otettaisiin ajokortti pois. Tällaisia ajatuksia voi helposti syntyä, kun on yksin ongelman kanssa, eikä kehtaa puhua asiasta muille kuin aivan läheisimmille uskotuille. 

Silmäleikkauksen jälkeisistä aberraatioista kärsivät sanoivat usein kokevansa leikkaukseen menonsa “tyhmänä tekona” ja jonkinlaisena henkilökohtaisena epäonnistumisena. Häpeä saa vaikenemaan – varsinkin jos tuttavat hehkuttavat, kuinka mahtavasti heidän silmäleikkauksensa ovat menneet.

On tietenkin selvää, että aberraatiot eivät ole missään tapauksessa silmäleikkauksessa käyneen oma syy. Moni ei ylipäätään tiedä leikkausaikaa varatessaan, millaiset haittavaikutukset ovat mahdollisia – vaikkakin niiden todennäköisyys on häviävän pieni laadukkaassa hoidossa.

Joidenkin silmien rakennetyyppien tapauksessa aberraatioiden syntymisen riski on suurempi kuin toisten. Silmäkirurgin tärkeä tehtävä on osata tunnistaa riskialttiit tapaukset, ja kertoa asiakkaalle rehellinen näkemys riskitasosta. Hoitavan kirurgin osaamistaso vaikuttaakin kaikista eniten siihen, syntyykö häiritseviä aberraatioita.

Kirurgin on syytä jättää leikkaamatta ne tapaukset, joiden suhteen hän ei ole tarpeeksi varma omasta osaamisestaan. Näin ei useinkaan olla toimittu, vaan on tehty riskialttiita kokeiluja maksavien asiakkaiden terveisiin silmiin.

Niin kauan, kun leikkauksen lopputuloksesta ei anneta OcuCoach-tarkistuslistassa määriteltyjä takuukirurgisen tason hoitolupauksia, kaikenlainen kirurginen kokeilu käy käden käänteessä, eikä asiakas saa edes tietää olleensa riskileikkauksessa. 

Juuri siksi on niin tärkeää vertailla silmäkirurgeja OcuCoach-tarkistuslistan avulla. Siten saat selville, kuinka taitava kirurgiehdokas on juuri sinun silmiesi rakennetyypin hoitamisessa. Tämän merkitystä hoidon laaduun ei voi liikaa painottaa.

Vastuuntuntoinen silmäkirurgi tutkii ja dokumentoi silmän aberraatiot

Jokaisella on jonkin verran pieniä aberraatioita sarveiskalvoissaan. Olennaista onkin niiden määrä ja muoto. 

On tärkeää, että silmien laserleikkauksen esitutkimuksessa tutkitaan ja dokumentoidaan aberraatioiden määrä lähtötilanteessa. Tällöin sitä voidaan verrata leikkauksen jälkeiseen tilanteeseen.

Jos silmäkirurgi tekee liukuhihnatuotantoa kiireellä, tällaiset tutkimukset ja dokumentoinnit voivat helposti jäädä tekemättä. Kukapa häntä pakottaisi tekemään kaikkia mahdollisia tutkimuksia – ellei asiakas sitten itse osaa niitä pyytää.

Loppu linssiinviilaukselle -oppaan luvussa 3.6A.1 on kattava lista pätevään leikkausarvioon tarvittavista tutkimuksista, jotka kuuluu olla kirjattuna dokumentteihin. Sen avulla pystyt helposti varmistamaan, että silmiesi lähtötilanne on asianmukaisesti kartoitettu.

Jos silmien laserleikkaus hutaistaan keskinkertaisella tai kehnohkolla laadulla, on vastuunpakoilun kannalta kätevää, että ei ole lähtötilanteen dokumentteja, joiden avulla voitaisiin todentaa tapahtunut muutos. 

OcuCoach-tarkistuslistaa käyttämällä tietenkin vältät tällaiset silmäleikkausten liukuhihnatehtaat ja valitset laatutyötä tekevän takuukirurgin. Kun toimit Loppu linssiinviilaukselle -neuvotteluoppaan ohjeiden mukaan, varmistat myös sen, että sinulle annetaan kaikki tärkeät mittausdokumentit ennen leikkausta ja sen jälkeen.

Tästä on hyötyä myös tulevaisuudessa, kun menet silmälääkärille minkä tahansa asian takia. Mitä enemmän lääkärillä on dataa hoitohistoriasta, sitä sujuvampaa diagnoosin tekeminen on.


KAIKKI ARTIKKELIT