Silmien kuivuminen ja laserleikkaus 

Silmien kuivuminen ja niiden hoito laserleikkauksen jälkeen – kun on roskan tunne silmässä, silmätipat auttavat

Kirjoittaja: Anriikka Viik, FM
Tarkistanut: Jarno Ylitalo, LL, FEBO, FWCRS
Espoo, 16.5.2022

Silmien kuivuminen on tavallinen ohimenevä sivuvaikutus laserleikkauksen jälkeen. Kuivasilmäisyyden kesto ja siitä johtuvan haitan aste on yksilöllinen.

Silmien kuivumista hoidetaan kostutustipoilla, joita saa käyttää niin paljon kuin tuntuu tarpeelliselta. Tärkeää on kuitenkin pitää noin 10 minuutin väli kostutustippojen ja lääketippojen laittamisen välillä, jotta lääkeaine ei pääse huuhtoutumaan pois. Saat kirurgiltasi silmätippojen käytön ohjeet reseptin mukana. 

Keskustele silmälääkärisi kanssa, ja toimi aina hänen ohjeidensa mukaan – mitä tahansa tässä tai jossain muussa lähteessä sanotaankaan. Jos kuitenkin tuntuu, että hoitosi ei edisty, käy hakemassa second opinion kuivasilmäisyyden hoitoon keskittyneeltä silmälääkäriltä.


Laserleikkauksen esitutkimuksessa on tärkeää selvittää, kuivuvatko silmät helposti

Ennen leikkausajan varaamista kuuluu tutkia, onko kyynelnesteen toiminta silmissäsi normaalia. 

Laserleikkaus vaikuttaa tekniikasta riippuen enemmän tai vähemmän silmiä kuivattavasti yleensä 3–6 kuukauden ajan. Kuivasilmäoire johtuu sarveiskalvon pinnan ominaisuuksien muutoksista. Joillakin se voi mennä muutamassa päivässä ohi, varsinkin jos kyynelneste on hyvälaatuinen, eikä henkilöllä ole matala-asteista tulehdustilaa kehossaan.

Lähtötilanteessa kyynelnesteen toiminnan onkin syytä olla kunnossa, jotta toipuminen sujuu normaalisti. Laserleikkauksen tekemistä kannattaa harkita tarkkaan, jos silmät ovat kuivumiseen taipuvaiset, sillä tila voi pahentua vaikeaksi kuivasilmäisyydeksi (dry eye syndrome, DES). 

Kirurgin kuuluu kysyä arviokäynnillä, onko sinulla kuivasilmäisyyden oireita. Valitettavan usein asiaa ei kuitenkaan selvitetä. 

Moni ei tiedosta potevansa lievää kuivasilmäisyyttä

On kohtuutonta olettaa, että asiakas osaisi ottaa puheeksi silmiensä kuivumisen. Yllättävän useilla on ajoittaista roskantunnetta ilman, että he tunnistavat sen johtuvan silmien kuivumisesta. 

Tietenkin jos oireita on ollut pidempään, asiasta yleensä on puhuttu optikon tai silmälääkärin kanssa, ja he ovat opastaneet kostuttavien silmätippojen käyttöön. 

Siitäkään huolimatta kaikki eivät muista käyttää kostutustippoja riittävän usein. Varsinkin syksyisin, kun sisätilojen lämmitetty ilma muuttuu kuivemmaksi, moni unohtaa ryhtyä käyttämään silmätippoja, jos niitä ei ole kesän kosteassa ilmassa tarvinnut.

Tippoja kannattaa kuitenkin laittaa aina, kun silmässä tuntuu olevan roska. Niiden avulla vaikkapa ripsi ajautuu nopeasti nenänpieleen, mistä sen poistaminen on hygieenisempää, helppoa ja turvallista. 

Käsin ei pidä kaivaa roskia silmistä, koska siten niihin päätyy bakteereja, mikä lisää tulehdusriskiä. 

Kuivasilmäisyyden oireet kannattaa kartoittaa, kun harkitset silmien laserleikkausta

On olemassa erilaisia kuivasilmäisyyden muotoja, jotka johtuvat kyynelnesteen eri osien toimintahäiriöistä. Siksi oireetkin ovat jossain määrin erilaisia tapauksesta riippuen. 

Silmien laserleikkausta suunniteltaessa on tärkeää kertoa kirurgille, jos sinulla on yhtä tai useampaa seuraavista oireista:

  • silmien arkuus
  • roskantunne
  • punoitus
  • kutina
  • väsyneet, rasittuneet ja ärtyneet silmät
  • aamuisin tunne siitä, että silmäluomet ovat liimautuneet silmiin kiinni
  • ajoittain sumentuva näkö
  • silmien vuotaminen ja vetistely
  • valonarkuus
  • kirvely ja polttelu
  • silmät voivat rähmiä ja tulehtua herkästi
  • pahimmillaan jopa kova kipu

Vaikka sinulla olisi vain joskus yhtä yllä mainituista oireista, kerro siitä kirurgille laserleikkauksen arviokäynnillä tai viimeistään esitutkimuksessa. Listassa on myös hyvin harvinaisia oireita, jotka liittyvät vasta vaikeampaan kuivasilmäisyyteen.

Huomaa, että silmien vetistäminen tai vuotaminen on yllättäen oire kuivasilmäisyydestä, sillä roskantunne voi käynnistää huuhtelureaktion. Tilanne johtuu kyynelnesteen koostumuksen epätasapainosta. Liian vetinen kyynelneste ei voitele silmän pintaa tarvittavalla tavalla, joten ärsytys ja ajoittainen runsas vuotaminen jatkuvat. 

Varsinkin tämän oireen vuoksi moni ei tiedosta kuivasilmäisyyttään. Tuntuuhan kummalliselta sanoa silmiä kuiviksi, jos niistä vuotaa kyyneleitä välillä aivan liikaakin. 

Ehkä olisi parempi puhua ”kyynelnesteen toimintahäiriöstä” pikemminkin kuin ”kuivasilmäisyydestä”, koska silloin ihmiset tunnistaisivat tilansa helpommin ja osaisivat mainita oireistaan optikoille ja silmälääkäreille.

Piilolinssit hiertävät silmän pintaa, jos silmät kuivuvat

Piilolinssien käyttö pahentaa piilevää kuivasilmäisyyttä. Jotkut silmien laserleikkauksessa käyneet kokevat, että kuivasilmäisyys jopa parantui leikkauksen myötä, mikä kuitenkin johtui piilolinssien aiheuttaman kudosärsytyksen päättymisestä. 

Laserleikkauksen arvio- ja/tai esitutkimukseen kuuluu selvitys kyynelnesteen toiminnasta

Kuivasilmäisyys käy esille jo oireita kartoittavassa haastattelussa, mutta kyynelnesteen toimintaa tutkitaan myös kivuttomilla testeillä. Mikroskoopin avulla nähdään, onko kudoksissa merkkejä kuivuudesta.

Schirmerin testissä luomen ja silmän pinnan väliin asetetaan nesteen määrää mittaava imupaperiliuska. Toinen tapa tutkia on selvittää kyynelnesteen kuivumisaika (tear break up time, TBUT), joka on normaalia lyhyempi monilla kuivasilmäisyyttä potevilla. 

Haihtumisen nopeutta tutkitaan silmämikroskoopilla sinivalossa, kun kyynelneste on värjätty fluoreseiini-värillä. Jos sinulle tehdään tällaisia tutkimuksia ilman että niitä pyydät, se on merkki laadukkaasta toimintamallista. 

Silmien kuivuminen – silmätipat

Kuivasilmäisyys kuuluu hoitaa ennen silmien laserleikkausta

Mahdollisia kuivasilmäisyyden oireita on syytä hoitaa, ja laserleikkaus kannattaa siirtää myöhemmin harkittavaksi. 

Silmien kuivuminen voi olla ohimenevää, kausiluontoista tai jopa kroonista ja hyvinkin elämää hankaloittavaa. Vaikka kyynelnesteen toiminta paranisikin nopeasti, tilannetta kannattaa silti seurata, eikä pidä kiirehtiä aivan heti leikkaukseen. 

Leikkaus on stressi limakalvolle, jonka herkän epiteelipinnan ominaisuudet heikkenevät hetkellisesti. Kyynelnesteen eritys ei itsessään vähene, koska kyynelrauhanen sijaitsee yläluomen alla kaukana toimenpidealueelta, mutta limakalvon kyky sitoa vettä tasaisesti heikkenee joksikin aikaa.

Suurimmalle osalle siitä ei koidu mitään ongelmaa, koska toimenpiteen aiheuttama ärsytys menee ohi ja silmän pintahermot kasvavat takaisin. Niinpä leikkauksen jälkeinen kuivasilmäisyys on valtaosalla ohimenevää. 

Silti on riskialtista jättää asia tutkimatta. Jos valmiiksi kuivuuteen taipuvaisen sarveiskalvon pintahermoja leikataan, voi käydä niin, että kyynelnesteen toimintahäiriö pahenee ja kroonistuu hankalaksi ongelmaksi. Internetistä löytyy tarinoita siitä, miten kroonistunut kuivasilmäisyys voi vaikuttaa elämään laserleikkauksen jälkeen. 

Aikaisemmin on tehty paljon laserleikkauksia siten, että ei ole selvitetty kyynelnesteen toiminnan tilaa.

Asia on syytä ottaa vakavasti, koska kirurgin taidoista riippumatta kuivasilmäisyys saattaa joissakin tapauksissa osoittautua vaikeasti hoidettavaksi. 

Tällä hetkellä (2022) hoitokeinot ovat vielä rajalliset. Kuivasilmäisyyttä kuitenkin tutkitaan koko ajan, ja uusia hoitoja kehitetään, koska se on lisääntynyt väestössä niin merkittävästi, että puhutaan jopa epidemiasta. 

Miksi silmät kuivuvat?

Joissakin tapauksissa näyttää siltä kuin kuivasilmäisyys olisi kehittynyt itsestään, tai ainakin sille on vaikea osoittaa yksittäistä ulkoista syytä. Tämä johtunee tutkimustiedon rajallisuudesta ja toisaalta siitä, että tila kehittyy usein hitaasti ja monien tekijöiden yhteisvaikutuksesta. 

Silmäluomien virheasennot ja toimintahäiriöt voivat tietenkin johtaa silmien kuivumiseen. Jotkut muualla elimistössä olevat sairaudet, kuten monet tulehdukset, aiheuttavat häiriöitä kyynelnesteen toimintaan. 

Matala-asteinen tulehdus liittyy kuivasilmäisyyteen. Joitakin yleissairauksia potevilla esiintyy silmien kuivumista, mikä voi johtua joko sairaudesta tai hoidossa käytettävistä lääkkeistä. Ainakin Sjögrenin oireyhtymään, diabetekseen, nivelreumaan ja kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyy kyynelerityksen vähentyminen. 

Myös allergia, tali-ihottuma, ruusufinni ja jotkut muut silmä-ärsytykset aiheuttavat sidekalvon punoitusta, luomien turpoamista ja rähmän kehittymistä yön aikana.

Lääkkeistä silmiä voivat kuivattaa esim. beetasalpaajat, isotretinoiini, nesteenpoistolääkkeet sekä useat antihistamiinit, silmänpainelääkkeet, unilääkkeet ja psyykenlääkkeet.

Tutkimusten mukaan tupakointi vaikuttaa kyynelnesteeseen. Tupakoivilla kuivasilmäisyys on yleisempää sekä oireet jossain määrin vaikeampia. 

Yleinen yksittäinen syy on Meibomin rauhasten tiehyiden asteittainen tukkeutuminen, joka heikentää kyynelnesteen rasvakomponentin laatua.

Kaikki silmäkirurgit eivät kysele asiakkaidensa yleisterveydentilasta

Kävin silmäklinikoilla avustajien kanssa leikkausta harkitsevaksi potentiaaliseksi asiakaaksi tekeytyneenä Loppu linssiinviilaukselle -neuvotteluopasta kirjoittaessani vuosina 2015–2022. Hämmästyttävän monet silmäkirurgit eivät kyselleet mitään yleisterveydentilasta arvio- ja esitutkimuskäynneillä. 

Asiakkaana onkin parasta kertoa oma-aloitteisesti kaikista lääkityksistä ja muista terveydentilaan liittyvistä asioista jo arviokäynnillä


Kuivasilmäisyyden hoito

Tällä hetkellä (2022) ei ole vielä hoitoa, joka parantaisi huonontuneen kyynelerityksen laadun ja määrän normaaliksi. Kuivasilmäisyyden perussyytä on hankala parantaa, koska sitä ei monissakaan tapauksissa saada selville. Tulevaisuudessa tutkimukset varmasti valottavat syitä paremmin ja edistävät hoitojen kehitystyötä. 

Onneksi oireita voidaan lievittää niin, että vaiva ei useimmilla haittaa juurikaan normaalielämää. Paljon voi vaikuttaa silmien kuivumiseen jo välttämällä altistavia tekijöitä.

Oireet pahenevat kuumassa, kuivassa ja tuulisessa ilmassa. Myös koneellinen ilmastointi ja veto nopeuttavat nesteen haihtumista silmän pinnalta, joten auton ilmastointi kannattaa säätää puhaltamaan kasvoista poispäin. Kotona puolestaan voi ilmankostuttimesta olla apua.

Jos keho on nestehukassa vaikkapa hellepäivän, pitkäkestoisen urheilusuorituksen tai saunaillan jälkeen, se voi myös pahentaa lyhytaikaisesti silmien kuivumista. Riittävästä nesteen saamisesta huolehtiminen on tietenkin aina järkevää terveyden kannalta.

Kuivasilmäisyys pahenee, jos silmiä ei räpyttele riittävän usein, minkä seurauksena kyynelneste ei pääse leviämään silmän pinnalle normaalisti. Näin voi helposti käydä, kun keskitytään tarkkaan katseluun, kuten tietokonetyössä, pelejä pelatessa, lukiessa ja elokuvia katsoessa. 

Kiinnitä siis huomiota siihen, että räpyttelet silmiäsi riittävän paljon. 

Tilanteissa, joissa silmät oireilevat, kannattaa pitää mukana kostuttavia silmätippoja. Niitä voi käyttää kuinka usein tahansa. Tipat tehoavat parhaiten, jos osaa ennakoida altistavia tilanteita, ja laittaa niitä jo ennen oireiden alkamista.

Apteekista saa ilman reseptiä monenlaisia nestemäisiä ja geelimäisiä tippoja, joita kokeilemalla selviää itselle sopivimmat. Kostutustippojen lisäksi allergiseen silmä-ärsytykseen on saatavilla antihistamiini- ja kromoglikaattitippoja ilman reseptiä.

Nestemäisten tippojen käyttö on helppoa, mutta ne vaikuttavat lyhyemmän aikaa kuin geelimäiset tipat. Geelitipat aiheuttavat ohimenevää näön sumenemista ennen kuin leviävät tasaisesti silmän pinnalle, ja siksi moni laittaa niitä yöksi. 

Nukkuessa joidenkin silmät kuivuvat, varsinkin jos luomirako jää vähän auki. Tällöin kostuttavat silmätipat kannattaa olla helposti käsillä heti aamulla. Vaikeisiin tapauksiin on kehitetty myös öisin pidettäviä suojalaseja, jotka muodostavat silmän päälle kosteuskammion.

Kannattaa kokeilla säilöntäaineettomia tippoja, sillä joillekin säilöntäaineet aiheuttavat ärsytystä. Monissa säilöntäaineettomissa valmisteissa on myös se etu, että näkee tarkimmin heti tipan laittamisen jälkeen.

Jos käytät silmälääkkeitä, odota 5–10 minuuttia eri lääketippojen välillä. Laita kostuttavat silmätipat aina viimeisenä, ja pidä niitä ennen 15 minuutin tauko, jotta lääkeaineet ehtivät vaikuttaa, eivätkä ne huuhtoudu pois. 

Hankalissa tapauksissa silmälääkäri voi määrätä erilaisia lääkkeitä ja tehdä silmäluomiin liittyviä hoitotoimenpiteitä

On esimerkiksi mahdollista asentaa kyyneltietulpat, jotka estävät kosteuden valumista pois silmän pinnasta, mutta eivät aiheuta tuntemuksia silmissä. 

Muita hoitoja ovat luomenreunan pyyhkeet, luomien lämpöhoito kotona ja optikon tekemä lämpöhoito. Lupaava uusi hoitomenetelmä on Meibomin rauhasia aktivoiva IPL-hoito, joka on Suomessakin käytössä. 

On parasta hoitaa oireita, jotta kuivasilmäisyys ei pahene, sillä joissakin harvinaisissa tapauksissa se voi jopa heikentää näöntarkkuutta. 

Onneksi silmien kuivuminen on useimmiten vaaraton, vaikkakin elämää jossain määrin hankaloittava vaiva. Olennaista on oppia välttämään altistavia tekijöitä ja hoitamaan oireita ajoissa, jotta tila ei eskaloidu.


KAIKKI ARTIKKELIT