Laserleikkaus – espoolaisen Jannen kokemus

Silmien laserleikkaus – espoolaisen Jannen kokemus (kuvituskuva)

Silmien laserleikkausta ei tarvitse pelätä, jos valitsee taittovirhekirurgian laatustandardin mukaisen turvallisen hoidon. Huonot kokemukset laserleikkauksista johtuvat yleensä heikkolaatuisesta toimintamallista. Tässä artikkelissa kerrotaan espoolaisen Jannen kokemuksesta laserleikkauksessa, joka tehtiin liukuhihnamaisella toimintamallilla. Samalla kerrotaan, miten pystyt välttämään vastaavanlaisia ongelmia.


Kirjoittaja: Anriikka Viik, FM
Helsinki, 1.6.2023
Kuvat ovat kuvituskuvia.


Miksi mediassa ei puhuta huonoista kokemuksista laserleikkauksissa?

Oletko pohtinut, miksi ne, joilla on huonoja kokemuksia silmien laserleikkauksista, eivät tule julkisuuteen kertomaan asiasta nimellään ja kasvoillaan?

Niin, kukapa haluaisi verkkoon lehtijuttuja, joista työnantajat voivat lukea, että hakijalla on työkykyä merkittävästi heikentävä näköhaitta. 

Eikä sekään houkuttele, jos kaikki tuttavat näkisivät, kuinka henkilö on vaaraksi liikenteessä, koska huolimattomasti tehty liukuhihnamainen silmäleikkaus aiheutti huonon hämäränäön. Jotkut pelkäävät ajokorttinsakin puolesta. Toiset uskaltavat ajaa vain valoisaan aikaan.

Vapaus elää kaventuu, jos sattuu huono tuuri liukuhihnamaisella toimintamallilla tehdyssä laserleikkauksessa. 

Kun asiakkaat eivät osaa valita laadukkaalla ja turvallisella toimintamallilla tehtyä laserleikkausta, siitä seuraa monille huonoja kokemuksia

Valtaosa ongelmista voitaisiin välttää, jos laserleikkauksiin menevät tietäisivät ylipäätään komplikaatioiden mahdollisuudesta ja ymmärtäisivät käyttää OcuCoach-vertailutyökalua valitakseen laadukkaimman hoidon. Klinikat eivät automaattisesti tarjoa vaativan laatustandardin mukaista hoitoa, koska heidän liiketoimintansa on huomattavasti tuottavampaa, kun laserleikkauksia tehdään liukuhihnamaisesti. 

Silmäleikkausten tehdastuotanto on kuitenkin riskialtista ja aiheuttaa vältettävissä olevia huonoja kokemuksia. Laserleikkausten epäonnistuminen johtuu yleensä siitä, että kirurgilla ei ole aikaa keskittyä laatutyöhön ja kunkin yksilöllisen tapauksen yksityiskohtiin. 

Kun edellytät taittovirhekirurgian laatustandardin mukaisia OcuCoach-takuita, saat huomattavasti turvallisempaa hoitoa kuin yleisesti suurilla klinikoilla tehtävissä laserleikkauksissa.

Tässä artikkelissa kerron espoolaisen Jannen (nimi muutettu) kokemuksen laserleikkauksesta, joka tehtiin hyvämaineisella suomalaisella klinikalla aivan tavanomaisella liukuhihnamaisella toimintamallilla. Sellaisella, jolla valtaosa laserleikkauksista tehdään valitettavasti edelleenkin.

Olen haastatellut Jannea maalis-toukokuun 2023 aikana useita kertoja. Hänen kokemuksensa saa toivottavasti sinut varmistamaan turvallisuutesi laatustandardin mukaisella OcuCoach-tarkistuslistalla, jonka saat maksutta täältä >>

Huono kokemus laserleikkauksesta johtuu yleensä heikkolaatuisesta, tehdasmaisesta toimintamallista

Espoolainen Janne oli hyvin menestynyt, johtavassa asemassa oleva kauppatieteiden maisteri. Hän oli jo vuosien ajan miettinyt silmien laserleikkausta, koska voimakas likitaitteisuus haittasi urheilullisia harrastuksia.

Syksyllä 2020 Janne päätti mennä laserleikkaukseen hyvämaineiselle silmäklinikalle, jonka hän valitsi ystävänsä positiivisen kokemuksen perusteella. 

Hieman hän ihmetteli, miten nopeasti esitutkimus oli ohi. Optikon kanssa oli aina hiottu paljon pidempään silmälasien ja piilolinssien reseptejä, vaikka laseja saattoi vielä myöhemminkin muokata tarkemmiksi ja erilaisia piilolinssejä voi sovitella vaikka kuinka paljon. 

Nyt oltiin suunnittelemassa peruuttamatonta silmäleikkausta, ja taitteisuuden tutkimus tapahtui huomattavasti nopeammin kuin optikolla. 

Monta muutakin tärkeää asiaa jäi silmäkirurgilta kiireessä kysymättä – mutta se selvisi vasta paljon myöhemmin.

Janne ei kyseenalaistanut tilannetta mitenkään, koska hän halusi luottaa silmäkirurgiin. Olihan kyseessä arvostettu klinikka, ja ystävä oli kertonut mahtavasta kokemuksestaan.

Kokemuksia silmien laserleikkauksesta – espoolaisen Johannan rehellinen kokemus

Jannen laserleikkauksessa tapahtunut komplikaatio olisi voitu helposti ehkäistä

Tavanomaisella, liukuhihnamaisella toimintamallilla Jannelle tehdyssä SMILE-leikkauksessa tapahtui komplikaatio, joka aiheutti hänelle hankalia näköhäiriöitä.

”Käytännössä tuo pikaisesti hutaistu laserleikkaus pilasi koko elämäni – sekä työssä että harrastuksissa. En pysty enää käyttämään matkapuhelinta tai tablettia juurikaan, enkä näe lukea työssäni tarvittavilta näytöiltä. Jotta pystyn edes jotenkin lukemaan, laitteiden täytyy olla valtavan kokoisia, ja niiden raahaaminen on rasittavaa. Työkykyni laski 50 %:iin aikaisemmasta, ja jouduin luopumaan harrastuksistanikin, koska näköni on niin huono.”

“Olen soimannut itseäni siitä, miksi en puuttunut tilanteeseen jo leikkauspäivänä, kaiken sen kaaoksen keskellä. Ihmettelin vain, miten kirurgi pystyy keskittymään silmäleikkauksen suunnitteluun, kun hoitaja keskeytteli häntä koko ajan, hän vastaili puhelimeen, oli aikataulusta myöhässä, ja kävi kesken tutkimusteni katsomassa jotain toista potilasta. No, ei näköjään pystynyt.”

“Kauheinta tässä on se, että minkäänlaiset silmälasit tai piilolinssit eivät enää korjaa näköäni läheskään hyväksi. Tämä on masentavaa.”

“Tilannetta on vaikea uskoa todeksi. Ennen leikkausta sanottiin – aivan kuten nytkin klinikan verkkosivuilla lukee – että leikkaustakuu varmistaa tyytyväisyyden. Käsittämätöntä, että näin voi sitten käydä”, Janne toteaa.

Kuluttajan silmin katsottuna laserleikkauksia tekevien klinikoiden leikkaustakuut näyttävätkin todella hyvältä. Vaatii asiantuntemusta huomata taitavasti muotoillut sivulauseet, jotka tarjoavat silmäklinikalle takaportin vetäytyä vastuusta.

Keskusteluyhteys silmäklinikan kanssa avautui vasta sitten, kun Janne palkkasi kalliin lakimiehen

“Laserleikkaukseni jälkihoito on ollut painajaismainen kokemus. Vaikka monta kertaa soitin ja kävin klinikalla, he eivät suostuneet tekemään mitään. Pahoittelivat, että ‘nyt sinun on vaan tultava toimeen tämän uuden tilanteen kanssa.’ Lukuisista pyynnöistäni huolimatta en ole saanut muuta apua kuin uudenlaiset silmälasit.”

Jannen silmät leikannut kirurgi on vältellyt toimenpiteestään aiheutuneen vaivan hoitamista. Erityisen harmillista se on siksi, koska useimmiten komplikaatio on mahdollista hoitaa niin, että siitä ei jää pysyvää haittaa. Kirurgin täytyisi toki olla taitava tekemään korjausleikkauksia.

“Kävin monet kerrat klinikalla pyytämässä uutta laserleikkausta”, Janne kertoo, ”mutta sain vain kuunnella selittelyä kohonneista riskeistä ektasian suhteen. Sitten kun viimein olin niin epätoivoinen, että otin lakimiehen avuksi, klinikan mielipide yhtäkkiä muuttuikin: he sanoivat, että nyt voidaankin tehdä korjaava laserleikkaus! Eli vasta nyt kun lakimies on tullut mukaan, on klinikalla ilmennyt halua keskusteluun ja hoitovastuun täyttämiseen.”

“Erikoista tilanteessa on, että ennen lakimiehen mukaan tuloa klinikan viesti oli koko ajan se, että uutta laserleikkausta ei voida tehdä riskien takia. Nyt kun lakimies on mukana, klinikka yhtäkkiä on sitä mieltä, että voidaankin leikata! Ja minun pitäisi mennä uuteen laserleikkaukseen samalle kirurgille, joka jo kerran epäonnistui ja aiheutti elämäni kauheimman kokemuksen”, Janne puuskahtaa.

“Miten voisin uskaltaa mennä leikattavaksi kirurgille, joka yli kahden vuoden ajan pelotteli minua uusintaleikkauksen keratektasia-riskillä! Ei olisi mitään järkeä mennä leikattavaksi kirurgille, joka on jo moneen kertaan arvioinut oman työnsä näkökyvylleni vaaralliseksi!”

Janne on hiljattain käynyt kahden hyvin kokeneen silmien laserleikkauksia tekevän kirurgin vastaanotolla arvioitavana. Heidän mukaansa keratektasian riski mahdollisessa uusintaleikkauksessa ei kohoaisi nykytilanteeseen verrattuna, koska laserointi ei kohdistuisi ektasiariskin kannalta kriittiselle sarveiskalvon alueelle.

Huonon kokemuksen laserleikkauksessa voi välttää kyselemällä riskeistä ja varmistamalla, että hoito on taittovirhekirurgian laatustandardin mukaista

Janne on ollut järkyttynyt siitä, miten heikosti häntä informoitiin ennen leikkausta. Vaikka hän kyseli paljon, vastaukset olivat lyhytsanaisia ja ympäripyöreitä.

“Kun esitutkimuksessa kysyin riskeistä, minulle annettiin ymmärtää, että kaikki menee joka tapauksessa hyvin, ja missään tapauksessa ei ole mitään mahdollisuutta, että laserleikkaus epäonnistuisi. Kerrottiin, että riski on alle promillen suuruinen, ja jos jotain tapahtuu, niin silloinkin korjausleikkauksella – eli leikkaustakuun avulla – pystytään parantamaan mahdolliset puutteet lopputuloksessa”, Janne kertoo. 

“Leikkaukseni jälkeen kirurgi onkin sitten puhunut aivan päinvastaisia asioita.”

“On selvää, että luottamus on mennyt, ja haluan korjausleikkauksen tekijäksi kokeneemman kirurgin, joka tietää mitä tekee. Siksi vaadin lakimieheni kanssa klinikalta korvauksia, jotka kattaisivat uuden leikkauksen kustannukset ja muut menetykseni. Nyt klinikka sitten sanoo, että minun pitäisi todistaa, miksi leikkaustani ei voitaisi heillä tehdä. Muuten en voi saada mitään korvauksia kattamaan kulujani. Täysin järjetön tilanne. Miksi minun pitäisi nyt todistaa, että ei voida leikata, kun hehän ovat sitä itse hokeneet minulle siihen asti, kunnes pyysin korvauksia lakimiehen kanssa. Minähän olen koko ajan halunnut korjausleikkauksen.” 

“Kyllä he ovat itse jo kahden ja puolen vuoden aikana tehneet selväksi, että eivät halua minulle uutta laserleikkausta tehdä. Tämä heidän täyskäännöksensä lakimiehen mukaan tulon jälkeen on kummallinen”, Janne toteaa, “mutta lakimieheni ei ole yhtään yllättynyt. Hän on nähnyt yhtä jos toista hoitovirhetapauksissa.”

Tämän kaltaisissa tapauksissa hoitoa hakeva potilaaksi muuttunut asiakas on heikossa asemassa, koska kokeneillakaan kirurgeilla ei ole suurta intoa alkaa siivota toisten kirurgien jälkiä. Hoidon suunnittelu on yleensä monimutkaisempaa, ja haasteita lisää sekin, että aikaisemmin tehdyn hoidon yksityiskohtia ei välttämättä näy dokumenteista tai tutkimallakaan.

Hyvällä hoidolla laserleikkaus olisi ollut Jannelle hyvä kokemus

“Kaikista surullisinta”, Janne sanoo, “ja toisaalta raivostuttavinta oli se, kun sain tietää, että kokemukseni olisi voinut muotoutua aivan päinvastaiseksi, jos minulla olisi ollut mahdollisuus vertailla laserleikkausten tarjontaa vertailutyökalun avulla. Nyt kaikki tapahtui summanmutikassa, sokeasti luottaen. Kadun sitä loppuelämäni.”

OcuCoach-tarkistuslista julkaistiin vasta joulukuussa 2021, joten Jannella ei olisi ollutkaan mahdollisuutta vertailla laserleikkausten tarjontaa pätevästi. 

OcuCoach-tarkistuslistaa kehitettiin vuosien ajan. Se on puolueeton vertailutyökalu, jonka yksinkertaisten kysymysten avulla kuka tahansa pystyy ilman asiantuntemustakin varmistamaan laadun ilman työlästä opiskelua. 

Ilman vertailutyökalua ei taittovirhekirurgian alan yksityiskohtia tuntematon pysty mitenkään arvioimaan silmäklinikoiden toimintamallin laatua. Se on suuri riski, koska klinikoiden taloudellinen etu on toimia heikkolaatuisella, liukuhihnamaisella toimintamallilla.

Tätä ongelmaa ratkaisemaan perustettiin Suomen Standardisoimisliiton / Yhteisen Toimialaliiton ohjaama työryhmä kirjoittamaan taittovirhekirurgian laatustandardia. Nykyään OcuCoach-tarkistuslistan avulla kuka tahansa pystyy helposti varmistamaan, että omassa silmäleikkauksessa toimintamalli on vaativan laatustandardin mukainen.

Silmien laserleikkausta harkitessa kannattaa vertailla tarjottuja takuita, koska Janne ei ole ainoa, joka antaisi mitä tahansa pystyäkseen kääntämään kelloa taakse päin ja käyttämään OcuCoach-tarkistuslistaa.

“Oli kauhea kokemus löytää OcuCoach liian myöhään verkosta. Olisipa minulla ollut se käytettävissäni ennen kuin menin laserleikkaukseen”, Janne sanoo.

“Kaikki tämä, mitä kaoottisen leikkauspäivän jälkeen on tapahtunut, on ollut elämäni kamalin kokemus. Ongelmien korjaamisen sijaan silmäklinikka on vain kiusannut vammauttamaansa heikossa ja vaikeassa tilanteessa olevaa ihmistä. On hullua, että he kohtelevat minua näin, varsinkin kun tilanne johtuu täysin heidän teoistaan.”

Kun klinikat toimivat tavanomaisen tehokkaasti eli tehdasmaisesti, laserleikkauksista voi seurata asiakkaille kamalia kokemuksia

Suomessa on perinteisesti ollut hyvä julkinen terveydenhoito, minkä seurauksena kirurgien sanomisia ei missään tilanteessa kyseenalaisteta.

Silmien laserleikkaukset ovat kuitenkin liiketoimintaa. Sitä mukaa kun teknologia on kehittynyt yhä turvallisemmaksi, varmemmaksi ja tarkemmaksi, silmäklinikat ovat tehostaneet toimintamallejaan. Kuluja on karsittu – eli silmäkirurgin aikaa säästellään.

Laserleikkauksia tehdään nykyään siten, että kirurgit eivät tee esitutkimuksia huolella, mikä johtaa ongelmiin ja huonoihin kokemuksiin. Tämä ei ole mitenkään asiakkaan etu, ja siksi on järkevintä tarkistaa laserleikkausta tarjoavan kirurgin ja klinikan toimintamallin laatu. 

Lisäksi heikkolaatuiset toimintamallit voivat aiheuttaa lopputuloksia, joiden korjaaminen ei ole mahdollista uusintaleikkauksilla tai edes silmälasienkaan avulla. Kun kysymys on terveen aistinelimen peruuttamattomista toimenpiteistä, leikkausta harkitseva asiakas tarvitsee ja on myös oikeutettu läpinäkyviin ja rehellisiin hoitolupauksiin, joiden antaminen pienentää pysyvien haittavaikutusten mahdollisuutta hoidon lopputuloksessa.

Ongelmaan on ratkaisu, mutta laserleikkausta harkitsevan täytyy ymmärtää valita todelliset takuut sisältävä hoito

Laadukkaasti tehty laserleikkaus on silmälaseistaan ja piilolinsseistään eroon pääsevälle yleensä elämän paras päätös, ja siksi laatuun kannattaa panostaa.

OcuCoach-tarkistuslista on kehitetty juuri siksi, että kuluttaja pystyy kohteliaasti pyytämään todellisen, konkreettisen ja pitävän takuun laserleikkaukselleen. Kun hoitava kirurgi on henkilökohtaisesti vastuussa, hänellä on motiivi hoitaa myös niissä tilanteissa, joissa jälkihoito vaatii toimenpiteitä ja hänen työaikaansa. 

Liukuhihnamaisesti laserleikkauksia tekevillä silmäklinikoilla on tapana luistaa vastuusta, jos asiakas ei ole pyytänyt todellisia, laatustandardin mukaisia takuita. Uusintaleikkausten tekeminen ei ole bisneksen kannalta houkuttelevaa, koska ne vievät resursseja, eikä niistä voi periä maksua.

OcuCoach-tarkistuslistan kysymykset vastaavat vuonna 2023 julkaistavan taittovirhekirurgian laatustandardin sisältämiä palvelun vaatimuksia ja suosituksia. Sen avulla laserleikkausta harkitseva voi helposti arvioida tarjotun leikkauksen riskitason omassa yksilöllisessä tilanteessaan. Tarkistuslistaa täyttäessään ja taitteisuuslupausta antaessaan kirurgi ottaa huomioon kaikki hoitoon vaikuttavat asiat. Näitä ovat asiakkaan silmien yksilölliset muoto- ja rakenneominaisuudet, käytettävissä olevan teknologian tarkkuus ja luotettavuus, sekä kirurgin oma kokemus samankaltaisten tilanteiden hoitamisesta.


KAIKKI ARTIKKELIT