Kun harkitset silmien laserleikkausta tai linssileikkausta:
Oletko valistunut asiakas vai myyntipuheilla manipuloitavissa?

Kirjoittaja: Anriikka Viik, FM
Tarkistanut: Jarno Ylitalo, LL, FEBO, FWCRS
Helsinki, 22.3.2022


Tosiasiat on syytä tiedostaa, koska vain sen myötä pystyt varmistamaan turvallisuutesi

Hankkisitko auton pelkän myyntipuheen perusteella ilman, että saisit tietää mitään varmaa sen ominaisuuksista ennen kaupantekoa? Houkuttelisiko, jos vieläpä ehtona olisi, että samalla autolla olisi ajettava koko loppuelämä?

Tässä mahtidiilissä hinta ja loppuelämän sitoutuminen olisivat ainoat varmuudella taatut asiat, eikä myyjä menisi mitenkään takuuseen lopputuloksen laadusta! 

Eikö innostaisi? 

No, ketäpä tuollainen hulluus innostaisi.

Silti miljoonat ihmiset ovat yli 30 vuoden ajan tehneet vastaavia hyppyjä tuntemattomaan mennessään silmien laserleikkaukseen.

Aivan yhtä sumeasti informoituihin päätöksiin perustuvat myös keski-ikäisten terveisiin silmiin tehtävät linssileikkaukset. Niistä ei ole vielä edes pitkän ajan seurantatietoa – mitä ei tietenkään asiakkaalle mainosteta. 

Valkoisen takin auktoriteetti on vahva. Kun kirurgi kertoo tehneensä uransa aikana XY 000 määrän leikkauksia ja vakuuttaa toimenpiteen olevan turvallinen, asiakas uskoo, maksaa ja asettaa päänsä leikkauspöydälle luottavaisena.

Silti pölynimurillakin on kattavampi takuu kuin silmien laserleikkauksella ja linssileikkauksella on tähän asti ollut.

Rahat takaisin -takuu silmäleikkaukseen

Taittovirhekirurgi Jarno Ylitalo (LL, FEBO) tarjosi rahat takaisin -laatutakuuta laserleikkauksiin jo vuonna 2013. Hän pystyi tarjoamaan takuun, koska tiesi työnsä laadun olevan sellaista, ettei joutuisi maksamaan rahoja takaisin. 

Eihän kukaan silmäkirurgi tarjoa rahat takaisin -takuuta, jos pelkää ja uskoo joutuvansa maksamaan siitä, että epäonnistui työssään. Ei siis tarvitse olla sherlock ymmärtääkseen, miksi takuita ei ollut aikaisemmin tarjottu.

Jo tuolloin Ylitalo oli tehnyt vuosikausien ajan tarkkoja tutkimuksia sekä lähtötilanteissa että leikkausten jälkeen. Lopputuloksista saamansa palautteen perusteella hän oli hienosäätänyt työtään. Tätä kutsutaan nomogrammityöksi. Se on leikkausohjelmien hienosäätöä, jota liukuhihnamaisissa toimintamalleissa on vaikea tehdä sillä tasolla, jonka silmäsi ansaitsevat.

Tutkimusten teettäminen optikoilla on halvempaa. Kirurgi saa enemmän taloudellista tulosta, jos hän ei käytä aikaansa edes tutkimusten tarkistamiseen, vaan keskittyy tehtailemaan silmäleikkauksia liukuhihnatuotantona.

Asiakas ei alaa tunne, joten hänen on mahdotonta tunnistaa ero laadukkaan toimintamallin ja liukuhihnatuotannon välillä.

Silmäkirurgia kiellettiin antamasta rahat takaisin -takuuta

Vain pari kuukautta myöhemmin Ylitaloa kiellettiin tarjoamasta rahat takaisin -takuuta. Hänen oli lopetettava takuun tarjoaminen, jotta pystyi jatkamaan työtään. Klinikoiden omistajathan päättävät siitä, millaisia hoitolupauksia klinikoilla saa tarjota. 

Niinpä tämä jokaisen suomalaisen turvallisuutta liikenteessä lisäävä ja verorahojen kulua komplikaatioiden hoitoihin vähentävä sekä tietenkin asiakkaiden elämänlaatua parantava palvelu haudattiin kaikessa hiljaisuudessa.

Tein viestintää rahat takaisin -laatutakuuta tarjoavassa projektissa. Järkytyin siitä, miten moraalittomalla tavalla asiakkaan turvallisuutta edistävä palvelu kiellettiin. 

Ryhdyin pohtimaan ratkaisua ja keksin idean vertailutyökalusta, jonka avulla kuka tahansa pystyisi helposti pyytämään takuut laserleikkaukseen tai linssileikkaukseen saamilleen hoitolupauksille. 

Alkoi seitsemän vuoden kehitystyö, jonka lopputuloksena syntyi OcuCoach-tarkistuslista ja neuvotteluopas Loppu linssiinviilaukselle

Valistunut asiakas pyytää takuita laserleikkaukseen tai linssileikkaukseen

On sulaa hulluutta mennä terveiden silmien taittovirheleikkaukseen ilman, että vertailee tarjonnan laatua nyt, kun se on helppoa OcuCoach-tarkistuslistalla. Leikkaukseen sisältyy aina jonkinlainen riski, jonka suuruuteen voit vaikuttaa merkittävästi käyttämällä tarkistuslistaa. 

Jos epäilet mahdollisuuksiasi vaikuttaa asiaan, lue Loppu linssiinviilaukselle. Se on neuvotteluopas, eikä se sisällä karmeita kuvia tai kuvauksia silmäleikkauksista, vaan keskittyy siihen, miten neuvottelet itsellesi laadukkaimman sopimuksen. Voit oppia siitä hyödyllisiä taitoja, joista voi olla apua myös muissa suurissa päätöksissäsi. 

Vertailethan autojakin ennen uuden kulkuvälineen hankintaa. Autosta sentään pääsee helposti eroon, jos tulee virheostos. Silmäleikkauksen tekijöiden vertailu on elämänlaatusi kannalta huomattavasti tärkeämpää. 

Samoilla silmillä on katseltava maailmaa koko loppuelämä, sillä uusia ei vielä pitkiin aikoihin voi ostaa kuten scifi-elokuvissa. Kannattaa siis huolehtia, että oma silmäleikkaus tehdään nykyaikaisella ja laadukkaimmalla toimintamallilla.

Jos harkitset silmien laserleikkausta tai linssileikkausta, on syytä ymmärtää, että takuiden pyytäminen on järkevintä, mitä voit tulevaisuuden elämänlaatusi eteen tehdä. OcuCoach-tarkistuslistan avulla se käy helposti ja kohteliaasti. Samalla saat vastaukset kirurgiehdokkaan toimintamallin laadun kannalta tärkeimpiin kysymyksiin.

Muista, että asiakkaana sinulla on oikeus saada vastauksia kaikkiin taittovirheleikkaukseen liittyviin kysymyksiin.

Jos kirurgi suhtautuu ikävästi valistuneisuuteesi, hän ei ehkä ole paras ehdokas hoitamaan silmiäsi laadukkaasti.

Silmäkirurgien taidoissa on suuria eroja

Silmien laserleikkauksia ja linssileikkauksia mainostetaan turvallisina. Usein kuitenkin jää kertomatta se tosiasia, että jokaisessa silmäleikkauksessa on erilaiset riskit. Asiakkaan annetaan ymmärtää, että riskit ovat kaikille häviävän pienet. Monille ne toki ovatkin. 

Todellisuudessa riskit riippuvat yksilöllisestä lähtötilanteesta ja ennen kaikkea siitä, miten kirurgi osaa asiakkaan silmien rakennetyyppiä hoitaa. Jokaisen riskit ovat siis erilaiset. Tätä ei tietenkään korosteta myyntipuheissa, koska se saisi asiakkaan kysymään liian monta hankalaa kysymystä, jotka hidastavat leikkausten tehotuotantoa.

Silmäklinikoiden liiketoiminta on sitä tuottavampaa, mitä vähemmällä vaivalla he saavat maksun laserleikkauksesta tai linssileikkauksesta periä. Siksi tehdasmaisella liukuhihnatuotannolla toimivat eivät tarjoa vapaaehtoisesti rahat takaisin -takuita leikkauksiin. 

Klinikan tuloksenteon kannalta on tehokkainta, jos kuvittelet kaikkien kirurgien olevan yhtä hyviä valintoja. Fiksu asiakas kuitenkin näkee helposti OcuCoach-tarkistuslistaa käyttämällä erot kirurgien taidoissa.

OcuCoach paljastaa riskitilanteen

Taittovirheleikkauksia tekevät kirurgit eivät ole kuukausipalkalla, vaan he saavat palkkion jokaisesta leikkauksesta. Niinpä heillä on motiivi suositella toimenpidettä myös kohoneen riskin rajatapauksissa. Paljon on leikattu silmiä, jotka olisi ollut syytä hoitaa eri tavalla tai jättää kokonaan leikkaamatta. 

Seurauksena on ollut ongelmia, jotka olisi voitu välttää huolellisemmalla työllä. Joissakin tapauksissa asiakkaat ovat saaneet jopa pysyviä näköhaittoja, joita ei voi enää sankalaseilla tai piilolinsseillä korjata.

OcuCoach-tarkistuslista kehitettiin, jotta voit välttää tällaisten virheiden toistumisen omalla kohdallasi. Kun käytät sitä, kirurgin täytyy tehdä tarkat tutkimukset, sillä ilman niitä hän ei voi vastata kaikkiin kysymyksiin. Siten saat selville todelliset riskisi ennen päätöstä varata leikkausaika.

Muutenhan kirurgi voi suositella leikkausta, vaikka hän ei olisi edes vaivautunut tutkimaan silmiäsi, eikä siis käytännössä tietäisi todellisia riskejäsi. Hän voisi myös suositella leikkausajan varaamista siinäkin tilanteessa, että tietäisi riskisi olevan todellisuudessa huomattavastikin suurempi kuin se minimaalisen pieni riski, joka jokaisessa normaalitapauksessa on.

Jos et välitä silmiesi terveydestä ja näkösi laadusta, voit päätyä tehdasmaisen klinikan liukuhihnalle, missä vain optikko tekee esitutkimukset. Tällöin otat täysin turhia terveysriskejä. Optikko ei itse tee leikkauksia, joten hän ei voi tietää, miten kaikki pienet rakenteelliset yksityiskohdat vaikuttavat lopputulokseen kunkin kirurgin työtavoilla. 

Vain hoitava kirurgi pystyy tutkimaan silmät siten, että lähtötilanteeseen liittyvät yksilölliset riskit tulevat ilmi.

Kun käytät OcuCoach-tarkistuslistaa, vältät automaattisesti liukuhihnan omassa silmäleikkauksessasi. 

OcuCoach-tarkistuslistan avulla kuka tahansa pystyy helposti vertailemaan kirurgien hoitolupausten realistisuutta ja rehellisyyttä omassa tapauksessaan.

Tutustuttuasi nopealukuisiin ohjeisiin pystyt käyttämään tarkistuslistaa apunasi ja tekemään yhtä hyvin informoidun päätöksen kuin jos olisit taittovirhekirurgian alan asiantuntija.

Ja mikä tärkeintä, saat rehellisen arvion kautta selville, jos tilanteessasi on kohonnut riski. Tällöin on viisainta miettiä tarkkaan, kannattaako leikkaus tehdä, vai olisiko järkevää odottaa tekniikan kehittymistä.


KAIKKI ARTIKKELIT