Laserleikkauksen riskit – onko silmäleikkaus todella turvallinen?

Kirjoittaja: Anriikka Viik, FM
Tarkistanut: Jarno Ylitalo, LL, FEBO, FWCRS
Helsinki, 11.8.2022

Silmien laserleikkauksen riskit ovat häviävän pienet – kunhan leikkaus suunnitellaan ja toteutetaan huolellisesti ja taitavasti. Aina näin ei kuitenkaan toimita.

Ongelmaan on onneksi ratkaisu, jonka avulla pystyt huolehtimaan turvallisuudestasi.

OcuCoach-tarkistuslistan avulla pystyt helposti valitsemaan itsellesi turvallisimman silmäleikkauksen – ja vältät ikäviä riskejä, joita liittyy liukuhihnatuotannolla tehtyyn leikkaukseen.

Mitä suurempi yritys, sitä tehdasmaisempaa toiminta usein on. Tämä pätee myös silmien laserleikkauksia tekeviin klinikoihin, koska ne ovat yksityisiä yrityksiä. Kun menet yksityiselle silmäklinikalle, on syytä olla tietoinen, että siellä toimivien motiivit voivat olla täysin toisenlaiset kuin verorahoin kustannetuissa terveyspalveluissa toimivien. Ja motiivit vaikuttavat toiminnan laatuun, eli niillä on vaikutusta silmäleikkauksesi lopputulokseen.

Asiakkaalla ei ole asiantuntemusta heikkolaatuisen toimintamallin tunnistamiseen, ja siksi laserleikkausten liukuhihnatuotanto on voinut jatkua, vaikka se ei todellakaan ole turvallisuuden kannalta paras toimintamalli.

Viisainta on siis pyytää jokaiselta kirurgiehdokkaalta vastaukset OcuCoach-tarkistuslistassa oleviin kysymyksiin, jotka paljastavat hänen toimintamallinsa laadun. Siten voit valita laadukkaimmalla toimintamallilla tehdyn silmäleikkauksen.

OcuCoachin avulla saat selville laserleikkauksen riskitason eri kirurgien käsissä

Tapauksesta riippuen silmien laserleikkaus voi olla äärimmäisen matalariskinen, suhteellisen riskialtis, tai jotain siltä väliltä. Jokaisessa tapauksessa riskit ovat yksilöllisiä, koska silmät ovat erilaisia. 

Kirurgien tiedot, taidot ja käytössä olevat teknologiat vaihtelevat. Myös heidän kykynsä hoitaa erilaisia silmien rakennetyyppejä vaihtelee. 

OcuCoach-tarkistuslistan yleistajuiset kysymykset kartoittavat kirurgien yksilöllisiä taitoja silmiesi rakennetyypin tapauksessa. Tarkistuslistaan sisältyvät takuukysymykset varmistavat, että voit luottaa kirurgin lupausten realistisuuteen ja rehellisyyteen. 

Asiakkaana sinun ei tarvitse tietää mitään silmäkirurgiasta, sillä vastausten vertailu on helppoa Loppu linssiinviilaukselle -neuvotteluoppaassa olevien ohjeiden avulla. Oppaassa on OcuCoach-tarkistuslistan kysymysten selitysten lisäksi paljon neuvoja siihen, miten vältät joutumasta riskialttiiseen, tehdasmaiseen pikaleikkaukseen.

Silmien laserleikkaus – riskit vaihtelevat yksilöllisesti riippuen silmien rakennetyypistä ja silmäkirurgin taidoista.

Laserleikkausten liukuhihnatuotanto nostaa riskitasoa

Silmien laserleikkausten tekniikat ovat kehittyneet yli 30 vuoden aikana hyvin tarkoiksi ja toimintavarmoiksi. Siksi on päädytty tilanteeseen, jossa monien laserleikkauksia tekevien tahojen toimintamallit ovat liukuhihnamaisia. Ilmeisesti ajatellaan, että kun rutiinimaisella tehdastoiminnallakin tulee tilastollisesti hyviä tuloksia, miksi vaivautua tekemään huolellista laatutyötä ja monimutkaisia tutkimuksia. 

Liukuhihnatuotantona tehdyt pikaleikkaukset ovat toki niiden tekijöille taloudellisesti kannavimpia – eivätkä asiakkaat ole ennen OcuCoachia osanneet tunnistaa vaaran paikkoja, joten tehotuotanto on voinut jatkua.

Tehdasmaisestikin toimiva klinikka vaikuttaa asiakkaan silmissä pätevältä, kun hänellä ei ole tietoa siitä, mitkä asiat vaikuttavat silmäleikkauksen laatuun. 

Kun laserleikkauksia tehdään liukuhihnalla, ei suhtauduta asiakkaisiin yksilöinä. Onhan selvää, että jokainen ongelma pitäisi pyrkiä välttämään, koska kyse on asiakkaiden loppuelämän laadusta.

Huolellinen esitutkimus on tärkeintä laserleikkauksen turvallisuuden kannalta

Silmien laserleikkauksella parannetaan terveen silmän toiminnallista vajavuutta. Koska laserleikkaus tehdään tilanteessa, jossa ei ole mukana silmäsairautta, se on lähtökohtaisesti hyvin turvallinen. Sairaus on aina enemmän tai vähemmän vaikeasti ennustettava tekijä.

Lopputuloksen ennustaminen olisikin huomattavasti epävarmempaa, jos silmässä olisi sairaus, jota hoidettaisiin kirurgisesti. Sairauksien hoitoon kuuluu aina lääkäristä ja teknologioista riippumaton ennustamattomuus.  

Kun harkitset silmien laserleikkausta, on turvallisuutesi kannalta tärkeää, että saat huolellisen esitutkimuksen, jossa alkavan silmäsairauden tai hoitoon vaikuttavan rakennepoikkeaman mahdollisuus suljetaan pois.

Pelkkä optikon tutkimus ei riitä, vaan leikkaavan kirurgin täytyy itse tutkia silmien terveydentila. 

Esitutkimuksen laatu vaikuttaa siis olennaisesti laserleikkauksen turvallisuuteen. OcuCoach-tarkistuslista on suunniteltu siten, että sen käyttö varmistaa huolellisen esitutkimuksen ja leikkauksen suunnittelun. Kun kirurgi antaa takuukirurgiset sitoumukset, hänellä on erittäin korkea motivaatio tehdä kaikkensa parhaan laadun varmistamiseksi.

Katso täältä OcuCoach-tarkistuslista >>

Silmäkirurgin aikaa ei pidä säästellä, kun tehdään loppuelämän näkökykyyn vaikuttavia toimenpiteitä

Silloin kun silmien laserleikkauksia tehdään liukuhihnamaisella tehotuotannolla, jää esitutkimus helposti vajavaiseksi. Liukuhihnatuotannossa minimoidaan kirurgin käyttämä aika, mikä väistämättä vaikuttaa laatuun ja turvallisuuteen. 

Perusteelliseen tutkimukseen kuluu kirurgilta aikaa – etenkin jos tapauksessa on jotain hieman tavanomaisesta poikkeavaa. Kaikki käytetty aika on kuitenkin investointia asiakkaan loppuelämään, ja siksi kirurgin ajan säästäminen tutkimuksissa on turvallisuusriski.  

Pintapuolisessa pikatutkimuksessa voi jäädä huomaamatta jokin silmän rakennepoikkeama, mikä sitten johtaa ongelmiin. Suurin osa tällaisista ongelmista olisi vältettävissä huolellisilla tutkimuksilla ja toimenpiteen suunnittelulla. 

Laserleikkauksen ja linssileikkauksen riskit riippuvat kirurgista ja asiakkaan silmien rakennetyypistä.

Riskit riippuvat silmäkirurgista

Merkittävimmät laserleikkauksen riskitasoon vaikuttavat tekijät ovat kirurgin tiedot, taidot ja kokemukset sekä ennen kaikkea se, millaisia silmiä hän suosittaa leikattavaksi ja toisaalta leikkaamatta jätettäväksi.

Kaikessa kirurgiassa voi tapahtua yllätyksiä, vaikka esitutkimus ja leikkauksen suunnittelu olisi tehty kuinka huolellisesti. Se, kuinka sujuvasti ja taitavasti hän reagoi näissä odottamattomissa tilanteissa, voi merkitä erinomaista näöntarkkuutta suurien ongelmien sijaan. 

Komplikaatio ei useinkaan johdu vain yhdestä asiasta, vaan se on yleensä seurausta tapahtumaketjuista, joissa monta pientä asiaa menee pieleen. 

Taitava ja hyvähermoinen silmäkirurgi osaa reagoida riskitilanteisiin ja pystyy pysäyttämään epäonnisia tapahtumaketjuja. Vuosien laatutyön myötä kehittynyt kokemus auttaa ennakoimaan tilanteita, joissa on mahdollisuus normaalista poikkeaville tapahtumille.

Samalla silmäkirurgilla voi olla hyvinkin erilaiset määrät komplikaatioita uransa eri vaiheissa. 

Tietenkin on loogista, että pyritään valitsemaan mahdollisimman kokenut kirurgi. Onhan selvää, että aloittelevan kirurgin toiminnassa on enemmän epävarmuutta ja epäjohdonmukaisuutta kuin taitavalla ja kokeneella ammattilaisella. 

Kirurgin pitkä kokemus on lähtökohtaisesti parempi, mutta suurin merkitys on sillä, miten kirurgi kokemuksensa on rakentanut

Olisi helppoa, jos turvallisuutensa voisi varmistaa yksinkertaisesti valitsemalla seniorikirurgin. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen – ja siksi OcuCoach-tarkistuslistaa tarvitaan yksinkertaistamaan tätä alaa tuntemattomalle hankalaa ja monimutkaista asiaa. 

On syytä ymmärtää, miksi ja miten OcuCoachin käyttö auttaa vertailemaan ja valitsemaan laatua sen sijaan, että uskoisit vain jotain numeroita ja titteleitä, joilla kirurgit osaamistaan todistavat. 

Moni silmäkirurgi ilmoittaa markkinoinnissaan, kuinka paljon on tehnyt leikkauksia. Suuri määrä leikkauksia kertoo tietenkin, että kirurgilla on ollut paljon mahdollisuuksia kehittyä hyvin taitavaksi. 

Pelkkiä laserleikkausten tai linssileikkausten määriä ei kannata kuitenkaan tuijottaa silmäkirurgia valitessaan. Kirurgihan on voinut leikata valtavan määrän liukuhihnatyylillä säästäen omaa aikaansa ja vaivaansa. Tällöin kokemuksesta kertovat suuret numerot eivät tarkoita, että kokemus olisi laadukasta. 

Liukuhihnatyössä saa kokemusta rutiineista, ei tarkoista tutkimuksista ja perusteellisesta suunnittelusta. 

Seniori saattaa siis olla perfektionisti huippuammattilainen, mutta yhtä hyvin hän voi olla heikosti motivoitunut, jo kauan sitten työhönsä kyllästynyt vanhanaikaisten toimintatapojen ja rutiinien toistaja, joka kärsii työkykyyn vaikuttavista terveys­ongelmista.

Vaativilla aloilla jotkut ammattilaiset purkavat stressiään erilaisiin riippuvuuksiin – ja lääkärit ovat ihmisiä siinä missä muutkin. Työympäristön kynnys puuttua riippuvuuksista johtuviin ongelmiin on korkea millä tahansa alalla. 

Toisaalta seniorikirurgi voi olla elämänsä kunnossa, mutta menettänyt motivaationsa pysyä teknologian kehityksessä ajan tasalla. Hän voi olla urautunut vanhoihin kömpelöihin tekniikoihin, koska mielenkiinto on jo ajat sitten siirtynyt kaikkeen siihen jännittävään, mitä rahalla saa. 

Klinikkansa omistava seniorikirurgi voi myös olla keskittynyt kovaan bisnekseen, jossa taloudellisen voiton tavoittelu on ensisijaista, ja niinpä asiakas ohjataan mahdollisimman nopeasti prosessista läpi suurpiirteisellä rutiinilla ja mahdollisimman vähällä vaivalla.

On syytä pitää mielessä, että myyntipuheiden sisältö on kertojan moraalin varassa. Kerrotut leikkausmäärät perustuvat yleensä silmäkirurgien omiin arvioihin, koska niitä ei mikään puolueeton taho systemaattisesti tilastoi. 

Tällaiset asiat eivät yleensä edes käy asiakkaan mielessä, kun hän klinikalla tapaa valkotakkisen. Suomalaisethan ovat tottuneet lähtökohtaisesti luottamaan lääkäreihin. 

Laserleikkauksen riskit riippuvat kirurgista ja silmiesi sopivuudesta hänen tekniikoilleen.

Uusin tekniikka ei ole turvallisuuden tae silmien laserleikkauksessa tai linssileikkauksessa

Monella on mielikuva, jossa laserkone suorittaa koko leikkauksen, ja silmäkirurgin tehtävä on vain valvoa toimenpidettä. Tämä juontunee siltä ajalta, kun kaikki silmien laserleikkaukset tehtiin PRK:lla, jossa kirurgin kädentaitojen merkitys on jossain määrin vähäisempi kuin uudemmissa tekniikoissa. 

Alan toimijoiden viestintä ei ole erityisemmin pyrkinyt muuttamaan tätä käsitystä sen jälkeen, kun uudemmat, tarkempia kädentaitoja vaativat tekniikat, kuten LASIK, FemtoLasik ja etenkin SMILE & CLEAR-leikkaukset, ovat yleistyneet. 

Onhan asiakkaalle helpompi myydä ajatus leikkauksesta, jonka onnistuminen vaikuttaa täysin riippuvan säännönmukaista työtä tekevästä koneesta. 

Kun asiakas ymmärtää, että laserleikkauksen onnistuminen riippuu käsityötä tekevästä ihmisestä, hänellä herää uusia kysymyksiä, jotka hidastavat myyntiprosessia. 

Usein ajatellaan, että jos valitsee uusimman tekniikan, sen täytyy olla turvallisin, koska se on edistynein. Ongelmana tässä on ennen OcuCoach-tarkistuslistaa ollut se, että asiakkaan on mahdotonta tietää, kuinka hyvin kirurgi hallitsee kunkin tekniikan. 

Tekniikkakysymys on siis toisarvoinen silmäkirurgin valinnan rinnalla, sillä taitava kirurgi osaa valita silmillesi parhaiten sopivan tekniikan. Usein se on uusin tekniikka, mutta ei aina. 

Voit itse vaikuttaa riskeihisi silmien laserleikkauksessa

Koska valitset kirurgin, olet itse turvallisuuteesi olennaisesti vaikuttava tekijä. OcuCoach on työkalu, jonka avulla pystyt helposti huolehtimaan, että teet turvallisimman päätöksen. 

Jos päätät mennä silmäleikkaukseen, on tärkeää, että valmistaudut ohjeiden mukaan esitutkimukseen ja toimenpiteeseen sekä noudatat kirurgisi antamia jälkihoito-ohjeita. 

Laserleikkauksen jälkihoito on helppo osuus, sillä useimmiten tarvitsee vain jonkin aikaa muistaa käyttää tippoja sekä välttää bakteereille altistumista, kuten hikitreeniä, saunomista ja uimista. Kirurgisi antaa tarkemmat ohjeet, jotka riippuvat tekniikasta.

Silmäkirurgin valinta on turvallisuutesi kannalta tärkein asia

Ottaisit turhia riskejä, jos varaisit leikkausajan samalla käynnillä, kun tapaat ensimmäisen silmäkirurgin. Varsinkin pääomasijoittajien omistamissa suuremmissa yrityksissä on erikoisalasta riippumatta tarkoituksenmukaista markkinoida kaikkia kirurgeja ikään kuin he tekisivät täsmälleen samalla tavalla töitä. Näinhän ei tietenkään ole.

Turvallisuutesi ja loppuelämäsi laadun vuoksi kannattaa tehdä vertailua OcuCoach-tarkistuslistan avulla.

Tietenkin siihen kuluu hieman enemmän aikaa kuin jos tekisit päätöksesi vaikkapa suosituksen perusteella. Suosituksessa on aina se ongelma, että se kertoo vain suosittelijan yksilöllisen tapauksen onnistumisesta. 

Kaikilla, jopa lähisukulaisillakin, on erilaiset silmät. Suositeltu kirurgi saattaa olla kokematon juuri sinun silmiesi rakennetyyppien tapauksissa, ja laserleikkauksesi riskit hänen käsissään voivat olla huomattavasti suuremmat kuin jonkun toisen.

Riskejä voi arvioida aina vain yksilöllisessä tilanteessa, koska jokaisen silmän laserleikkaus on erilainen. 

OcuCoach-tarkistuslistan avulla saat ilman alan asiantuntemusta selville, kuinka turvallinen laserleikkaus on tapauksessasi juuri sen kirurgin käsissä, jota olet tapaamassa. Tarkistuslistaa käyttämällä varmistat, että silmäsi tutkitaan tarkkaan, ja saat rehellisiä vastauksia sekä realistisen arvion lopputuloksesta.

Niin hullulta kuin se kuulostaakin, nämä eivät ole aina olleet itsestäänselviä asioita, koska bisnes on tuottavampaa, kun aikaa säästetään. Älä haksahda myyntipuheiden perusteella liukuhihnaleikkaukseen. 

OcuCoach-tarkistuslista on kehitetty pitkän kokemuksen pohjalta

OcuCoach-tarkistuslistaa kehittäessäni ja Loppu linssiinviilaukselle -neuvotteluopasta kirjoittaessani haastattelin ihmisiä, joilla oli ikäviä kokemuksia laserleikkauksista. Kun tapahtumien kulkua tarkasteltiin, kävi yleensä ilmi, että ongelmat olisi voitu välttää OcuCoach-tarkistuslistaa käyttämällä.

Loppu linssiinviilaukselle keskittyy kuitenkin ratkaisuihin, eikä niinkään raportoi komplikaatiotapauksia. Jos kurjat kokemukset epäonnisista laserleikkauksista kiinnostavat, internetistä löytyy monenlaisia lähteitä. 

Jos luet verkossa katastrofikertomuksia, pidä mielessäsi, että monet niistä ovat ajalta, jolloin diagnostiikkalaitteet, laserlaitteet ja yleinen tietämys taittovirhekirurgian alalta olivat vielä alkeellisessa vaiheessa verrattuna nykyiseen takuukirurgialle kypsään aikaan.

OcuCoach-tarkistuslistaa ei olisi voitu ylipäätään ottaa käyttöön, jos teknologia ja tietotaito eivät olisi niin pitkälle kehittyneitä.

Katastrofikertomuksissa on yleensä myös paljon heikosta kommunikoinnista johtuvia väärinkäsityksiä. Hyvin usein laserleikkauksiin liittyvistä huonoista kokemuksista kertovia haastatellessa käykin ilmi, että riittämätön kommunikointi oli suuri ongelma epäonnistuneiden hoitoratkaisujen lisäksi.

Vältät tällaiset ikävät kokemukset, kun käytät OcuCoach-tarkistuslistaa ohjeiden mukaan. Vertailemalla kirurgeja sinulle käy selväksi, kenen kanssa kommunikointi sujuu parhaiten. 

Jos tämä artikkeli oli hyödyllinen ja näkökulmia avaava, jaa tämän sivun linkki eteenpäin silmälaseja ja piilolinssejä käyttäville ystävillesi. Siitä on monin tavoin hyötyä koko yhteiskunnalle.
Lue täältä, miten. >>


KAIKKI ARTIKKELIT